Hoe bescherm je je kinderen op YouTube?

YouTube is razend populair bij kinderen. Je vindt er duizenden leuke tekenfimpjes, liedjes en kinderprogramma’s. Maar er staan ook heel veel filmpjes op YouTube die niet zo geschikt zijn voor kinderogen. Hoe ga je daar als ouder mee om? We lijsten 4 strategieën op:

1. Aparte account gebruiken

Als je je (klein)kinderen naar YouTube laat kijken op jouw smartphone of tablet, dan kijken ze ook via jouw account. Dat is logischerwijs een 18+ account. Bovendien suggereert het algoritme van YouTube ook nieuwe filmpje op basis van jouw kijkgedrag. En die zijn misschien niet altijd geschikt voor kinderen.

Voor wie een Android-toestel heeft, is er een heel eenvoudige oplossing: een tweede account aanmaken op je toestel. Sinds Android 5 (2014) zit dat standaard op elk toestel. Zo kun je ervoor zorgen dat kinderen met een andere account ingelogd zijn op YouTube en dus suggesties krijgen die voor hen geschikt zijn. iOS biedt deze mogelijkheid helaas niet.

2. Provocerende content blokkeren

In Amerika bestaat er naast de gewone YouTube-app ook een YouTube Kids app. Die is helaas niet beschikbaar in België.

Maar in YouTube zit wel een instelling ‘beperkte modus’ die min of meer hetzelfde doet. Met deze instelling geef je aan dat je ‘provocerende content’ wilt blokkeren. YouTube geeft zelf aan dat de filter niet 100% sluitend is. Maar het is alleszins een goed begin.

3. Afspeellijst maken

Vaak komt ongepaste content naar boven wanneer de autoplay-functie aanstaat. Dat betekent dat YouTube zelf beslist wat de volgende video wordt. Autoplay afzetten is al een eerste stap, maar je kunt nog een stap verder gaan.

Op YouTube kun je zelf afspeellijsten maken, waardoor je zelf beslist welke video’s in welke volgorde afgespeeld moeten worden.

4. YouTube Kids

YouTube lanceerde in 2019 een app, speciaal voor kinderen: YouTube Kids. Daarbij stel je per kind de leeftijd in, zodat ze ook enkel filmpjes te zien krijgen die voor hen relevant zijn. 

YouTube Kids bestaat zowel voor Android als voor iOS

5. Andere apps gebruiken

De meest drastische oplossing is op zoek gaan naar andere apps waarmee je ook video’s kunt kijken. Een goed begin zijn de apps van Ketnet Jr (6-) of Ketnet (6+), Studio 100 of Kid’i.

Meer weten?

Het komende seizoen trekken we Vlaanderen rond met onze nieuwe sessie ‘Apps voor (klein)kinderen’. Ontdek waar we wanneer komen spreken in onze kalender. Of boek deze sessie voor jouw vereniging. Tot binnenkort?

Lees ook:

Meer apps?

Wil je je smartphone nog slimmer maken? Bestel dan ons boek ‘Appstublieft: de 100 beste apps voor je smartphone en tablet’ in onze webshop

Meer weten?

Dit seizoen trekken we Vlaanderen rond met onze nieuwe sessie ‘Apps voor (klein)kinderen’. Ontdek waar we wanneer komen spreken in onze kalender. Of boek deze sessie voor jouw vereniging. Tot binnenkort?

foto: Diego Passadori (CC0)

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!