6 dingen die we leren uit het nieuwe Apestaartjaren-onderzoek over jongeren en hun mediagebruik

Elke twee jaar vertelt het Apestaartjaren-onderzoek hoe kinderen en jongeren met digitale media omgaan. Dat de smartphone daar een cruciale rol in speelt, zal je niet verbazen. Maar er vielen ons nog veel meer opmerkelijke cijfers op in het onderzoeksrapport:

 

1. Elke jongere een smartphone?

95% van de jongeren (12-18j) in Vlaanderen heeft intussen een eigen smartphone. In de derde graad is dat zelfs 97%. 12 jaar blijft het kantelmoment. Bij kinderen (6-12j) zien we dat 53% een eigen smartphone heeft. In 2016 was dat nog maar 41%.

Welke mobiele toestellen gebruiken ze nog allemaal?

 

 

2. Mobiel internet breekt massaal door

Opmerkelijk is dat de Vlaamse jongeren met hun smartphone nu stilaan ook echt overal en altijd online zijn. 83% heeft intussen een data-abonnement voor zijn smartphone. In 2016 was dat nog maar 63%.

3. iOS is een pak populairder dan Android

Bij 51% van de jongeren (12-18j) die een smartphone hebben, is dat een iPhone. 43% heeft een Android-toestel. De rest weet het niet.

Jongeren geven bovendien aan om bij de aankoop van een nieuw toestel meest belang te hechten aan de technische eigenschappen (85%) eerder dan het uiterlijk van het toestel (67%) of de prijs (68%)

4. Tablet razend populair bij kinderen

Bij volwassenen draait het aandeel Vlaminggen dat een tablet bezit al 4 jaar rond de 60%. Bij kinderen (6-12j) zien we wel een opmerkelijke evolutie: 56% van de kinderen heeft een eigen tablet. Dat is een groot verschil met 2016. Toen had slechts 18% een eigen tablet. Waarvoor ze die vooral gebruiken? Spelletjes spelen en video kijken.

5. Messenger even populair als SMS

De sms wordt al enkele jaren doodverklaard, maar toch houden ook onze Vlaamse jongeren hardnekkig vast aan sms’en. Wel opvallend: Messenger is intussen zo goed als even populair. WhatsApp stijgt ook sterk, maar lijkt bij jongeren (12-18j) veel minder potten te breken dan Messenger.

 

6. Vier sociale netwerken zijn bijna even populair

Facebook verliest terrein bij jongeren (12-18j) ten opzichte van het vorige onderzoek in 2016: Het daalt van 87% naar 82% actieve gebruikers. Maar het is daarmee bij jongeren nog altijd het meest gebruikte sociale netwerk in Vlaanderen. De manier waarop jongeren het gebruiken, is wel aan het veranderen: meer en meer is Facebook voor hen het venster op de wereld, een startpagina, waar ze vooral rondkijken, maar zelf nog weinig doen.

Welke netwerken nemen de rol van Facebook dan over? 3 netwerken maken een opmerkelijke sprong en komen allemaal rond de 80% jongeren uit die het actief gebruiken: Instagram (79%), Snapchat (79%) en YouTube (77%).

 

 

 

Meer cijfers?

Het volledige onderzoeksrapport met nog veel meer info over jongeren en nieuwe media kun je downloaden op www.apestaartjaren.be

 

BewarenBewaren

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!