Hoe maak je betere foto’s met je smartphone?

Op 1 januari 2018 besloot ik om me een jaar lang te verdiepen in de smartphonefotografie. Met behulp van het boek ‘De Phonetograaf‘ (Vicky Bogaert) en heel veel geëxperimenteer, postte hij elke dag 1 foto op zijn (afgeschermde) instagramaccount. De enige voorwaarde was dat de foto enkel door mezelf met mijn smartphone (OnePlus 5) gemaakt en bewerkt mocht zijn.

Een jaar en 365 smartphone-foto’s later, vond ik het tijd om even terug te blikken en PietHuysentruyt-gewijs af te vragen ‘wat hebben we geleerd?’

1. Met perspectief moet je durven spelen

De meeste foto’s neem je met je smartphone zonder veel nadenken gewoon op ooghoogte. Maar het verrassende van een foto kan er net in zitten om eens een ongewoon perspectief te kiezen. Met je smartphone kun je heel gemakkelijk in vogelperspectief fotograferen. Of probeer eens om je smartphone op de grond te zetten voor een – letterlijk – laag-bij-de-grondse foto 🙂

2. Zwart-wit werkt de chaos weg

In een huiskamer met spelende kinderen heb je vaak voor dat je foto een kakofonie wordt van felle contrasterende kleuren. Dat kan een mooi effect geven, maar vaak leiden al die kleuren ook de aandacht af van het onderwerp van de foto. In dat geval ging ik vaak voor een foto in zwart-wit. Dat zorgde voor meer rust en duidelijkere focus op de emotie in de foto.

3. Negatieve ruimte geeft je foto extra dynamiek

Een van de eerste dingen die ik deed, was standaard het raster 3×3 aanzetten in mijn camera, zodat ik het onderwerp van mijn foto’s telkens kon positioneren op een van de 4 focuspunten in het raster. Op die manier geef je een foto letterlijk vaak wat meer ruimte.

In onderstaand voorbeeld, koos ik ervoor om de drukte van de vrijdagmarkt buiten beeld te laten en de wolken en de lucht veel ‘negatieve’ ruimte te geven in de foto. Daardoor komt het standbeeld van Jacob Van Artevelde – met focuspunt op het hand – er veel krachtiger uit.

4. De burst-functie helpt om actiefoto’s te maken

Als je op je camera je vinger ingedrukt houdt op de knop om foto’s mee te maken, dan maakt je toestel meteen een twintigtal foto’s snel na elkaar. Dat noemen we ‘burst’. Ideaal om een actie te fotograferen.

Op die manier zorgde ik er in onderstaande foto voor dat mijn vrouw mooi ‘ingekaderd’ werd in het wagentje op de kermismolen, waarop mijn dochter een ritje maakte. Een persoon ‘inkaderen’ is dan weer een mooi voorbeeld van het gebruik van natuurlijke ‘frames’.

5. De ontdekking van het ‘golden hour’

Eentje voor de liefhebbers van #cloudporn. Vooral in de lente en herfst heb je ‘s ochtends en ‘s avonds ongeveer een uur waarin – bij helder weer – de hemel een prachtige kleurenpracht toont. Zonder dat je veel filters moet gebruiken, creëer je zo vanzelf heel feeërieke foto’s.

Op onderstaande foto deed ik nog iets extra: met behulp van de app Snapseed maakte ik van de knalrode vrachtwagen rechts onderaan een grijs exemplaar, zodat die niet meer stoorde in de foto.

6. Plassen en spiegels zijn de max

Een van de experimenten waar ik enorm veel plezier aan beleefd heb, is het spel met reflectie. Zo breng je je onderwerp origineel in beeld het niet rechtstreeks te fotograferen, maar gebruik te maken van spiegels, plassen, etalageruiten of – waarom ook niet? – een glas wijn.

7. Nooit zoomen met je smartphone

Een van de redenen waarom je foto’s met je smartphone vaak gekorreld of geblokt zijn, is omdat je inzoomt met je toestel. Zo’n digitale zoom faket eigenlijk het procedé van inzoomen, waardoor je je foto kapot maakt. Hoe je dan wel in close-up fotografeert? Je kunt gewoon dichter bij je onderwerp gaan of achteraf een stuk uit je foto knippen.

In onderstaand voorbeeld gebruikte ik een opzetlens, die ik kreeg van een vriendin voor mijn verjaardag. Pret, plezier en experiment verzekerd! Die lenzen koop je overigens gewoon in bijvoorbeeld de Hema.

8. Selfies bieden eindeloze mogelijkheden

Ik wil afsluiten met een zelfportretje. Het afgelopen jaar ging ik op zoek naar hoe ik op een originele en toch kwalitatieve manier selfies kon maken. Aangezien de camera vooraan in je smartphone vaak van veel mindere kwaliteit is dan die achteraan, wou ik die lens zo veel mogelijk vermijden.

Ik experimenteerde met schaduwen, met reflecties in een vijver en zelfs met een spiegel in een toilet van een klant van mij. En dat leverde onderstaand beeld op.

Zelf betere foto’s leren maken met je smartphone?

Check onze kalender, want ik geef geregeld workshops over ‘betere foto’s maken met je smartphone’.

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!